Skip to content Skip to footer
34035372_1818556318207447_2902487883015258112_o

Misiunea noastră

Asociația Positive Transylvania a fost înființată de proprietarii Castelului Urmánczy în 2017, în primul rând pentru a facilita întreținerea și procesul de renovare a castelului. Scopul mai larg este de a promova valorile transilvănene și o atitudine pozitivă față de Transilvania.

Echipa

Szabó Tekla Katalin

Președinte, istoric de artă

Ambrus Dorottya

Voluntar principal

Kovács Izabella

Voluntar principal

Proiectul "Drumul izvoarelor și al băilor cu apă termală din Toplita"

Prin acest program intenționăm să legăm izvoarele mai puțin cunoscute din jurul Ștrandului Urmánczy cu cele din vechea Stațiune Bánffy din Toplița. Pe tot parcursul traseului am amenajat indicatoare și panouri informative care să prezinte viața de odinioară din stațiune, cu informații despre izvoare.

Ziua Patrimoniului Cultural European

Evenimentul a fost organizat de patru ori pe domeniul castelului Urmánczy din Toplita. Scopul acestuia este de a prezenta publicului larg patrimoniul cultural, în special Castelul Urmánczy, care nu a jucat până acum un rol important în viața comunității. Asociația Positive Transylvania se adresează publicului larg în primul rând prin bogăția programelor pentru copii, implicând și școlile locale prin programele de voluntariat. În 2021 vizitatorii au fost așteptați cu târg al producătorilor locali, tururi ghidate, jocuri interactive, spectacole de teatru de păpuși, expoziție de artă plastică, dezbatere de tema patrimoniului și un atelier interactiv de fabricat parfumuri naturale. Ziua s-a încheiat cu un concert de chitară și cu ediția specială de seară a jocului de evadare din castel. Sponsor principal: Primăria Municipiului Toplița

Renovarea, revitalizarea Castelului Urmánczy

Cel mai mare proiect al Asociației Positive Transylvania este de a ajuta revitalizarea castelului Urmánczy. Datorită voluntarilor asociației noastre, de la mijlocul lunii iulie 2020, clădirea poate fi vizitată în fiecare weekend, între orele 11:00 și 18:00. Din august, avem și un escape room cu tematică istorică. Cu acest nou program putem atrage și oameni care altfel nu ar vizita castelul și nu au auzit de deportarea nobililor din 1949.
Specialiștii asociației în colaborare cu partenerii consacrați (Asociația ARCHÉ, Grupul PONT) au ajutat depunerea și derularea a mai multor proiecte al cărui scop este revitalizarea castelului. Proprietarii castelului Urmánczy au obținut al cincilea punctaj în cadrul apelului lansat de Institutul Național al Patrimoniului Timbrul Monumentului și au primit 124897 lei pentru realizarea planurilor DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție). Consiliul Județean Harghita a finanțat în 2019 diferite studii în valoare de 45.000 de lei, în 2020 diferența, respectiv planurile DALI ale grădinilor aferente castelului. În 2020 au fost realizate toate proiectele necesare pentru a accesa fonduri europene pentru renovare.
Scopul Asociației Positive Transylvania este promovarea patrimoniului cultural, este susținătoarea paginii de internet, Facebook și Instagram dedicate castelului Urmánczy. Realizarea paginii de internet a fost finanțată de Consiliul Județean Harghita.

Sponsori

Parteneri

Urmánczy Castle
RO