Skip to content Skip to footer
34035372_1818556318207447_2902487883015258112_o

Misiunea noastră

Asociația Positive Transylvania a fost înființată de proprietarii Castelului Urmánczy în 2017, în primul rând pentru a facilita întreținerea și procesul de renovare a castelului. Scopul mai larg este de a promova valorile transilvănene și o atitudine pozitivă față de Transilvania.

Echipa

Szabó Tekla Katalin

Președinte, istoric de artă

Ambrus Dorottya

Voluntar principal

Kovács Izabella

Voluntar principal

Proiectul "Drumul izvoarelor și al băilor cu apă termală din Toplita"

Prin acest program intenționăm să legăm izvoarele mai puțin cunoscute din jurul Ștrandului Urmánczy cu cele din vechea Stațiune Bánffy din Toplița. Pe tot parcursul traseului am amenajat indicatoare și panouri informative care să prezinte viața de odinioară din stațiune, cu informații despre izvoare.

Ziua Patrimoniului Cultural European

A fost organizat de cinci ori pe domeniul castelului Urmánczy din Toplița. Scopul evenimentului este de a prezenta publicului larg patrimoniul cultural, în special Castelul Urmánczy, care a jucat până acum puțin rol în viața comunității. Asociația Positive Transylvania se adresează publicului larg în primul rând prin bogăția programelor pentru copii, implicând și școlile locale prin programele de voluntariat.
Duminică 18 septembrie 2022 au fost mai multe activități pentru copii: ateliere, quiz-uri interactive și spectacole de teatru de păpuși. Vizitatorii au fost așteptați cu un târg al producătorilor locali, tururi ghidate, expoziție de artă plastică, dezbatere pe tema restaurării castelului și o prezentare de carte. Ziua s-a încheiat cu un concert VIZI solo live looping.
Finanțator: Primăria Municipiului Toplița
Co-finanțatori: Uniunea Democrată Maghiară din România, Asociația Communitas, Baroc Pub

Renovarea, revitalizarea Castelului Urmánczy

Cel mai mare proiect al Asociației Positive Transylvania este de a ajuta revitalizarea castelului Urmánczy. Datorită voluntarilor asociației noastre, de la mijlocul lunii iulie 2020, clădirea poate fi vizitată în fiecare weekend de vară, între orele 11:00 și 18:00. Din august, avem și un escape room cu tematică istorică. Cu acest nou program putem atrage și oameni care altfel nu ar vizita castelul și nu au auzit de deportarea nobililor din 1949.
Specialiștii asociației în colaborare cu partenerii consacrați (Asociația ARCHÉ, Grupul PONT) au ajutat depunerea și derularea a mai multor proiecte al cărui scop este revitalizarea castelului.

Proprietarii castelului Urmánczy au obținut al cincilea punctaj în cadrul apelului lansat de Institutul Național al Patrimoniului Timbrul Monumentului și au primit 124897 lei pentru realizarea planurilor DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție).

Pe data de 19 octombrie 2022 președintele asociației Positive Transylvania, Tekla Szabó și ministerul dl. Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat contractul de finanțare pentru renovarea castelului Urmánczy. Proiectul inclus pe ruta castelelor se va realiza până în mai 2026, din Componența 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență. Cele 12 rute turistice fac parte din programul „România Atractivă”.

Sponsori

Parteneri

Urmánczy Castle
RO