Skip to content Skip to footer
34035372_1818556318207447_2902487883015258112_o

Misszió, célkitűzések

A Positive Transylvania Egyesületet az Urmánczy-kastély tulajdonosai 2017-ben hozták létre, elsősorban a kastély fenntartásának, hasznosításának az elősegítésére. Szélesebb célunk az erdélyi értékek, s az Erdéllyel kapcsolatos pozitív szemlélet népszerűsítése.

Csapatunk

Szabó Tekla Katalin

elnök, művészettörténész

Ambrus Dorottya

kiemelt önkéntes, magyartanár

Kovács Izabella

egyetemi hallgató, kiemelt önkéntes

A maroshévízi melegvizű források és fürdők útja projekt

A projekt célja Maroshévíz természeti kincseinek bemutatása és turisztikai hasznosítása. A melegvizű források útja összeköti az Urmánczy fürdő körüli kevésbé ismert ásványvíz forrásokat a történelmi Bánffy fürdőteleppel. Az egykori fürdőéletet és a vizek összetételét kihelyezett információs táblákkal és vezetett sétákkal ismertetjük. A projekt Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósul meg. A Facebook oldal fenntartója a Positive Transylvania Egyesület.

Az európai kulturális örökség napjai

A maroshévízi családi kastélynapot az Európai Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva 2020 őszén harmadik alkalommal szervezzük meg. Az esemény célja a kulturális örökség bemutatása, különös tekintettel az eddig a közösség életében kevés szerepet játszó Urmánczy-kastélyra. Egyesületünk minden korosztály érdeklődési igényeinek megpróbál eleget tenni, a közönséget elsősorban gyerekprogramokkal szólítjuk meg a helyi iskolákat is bevonva.

Az Urmánczy-kastély fenntartása, felújítása

A Positive Transylvania Egyesület legnagyobb projektje az Urmánczy-kastély felújításának elősegítése. Egyesületünk önkénteseinek hála 2020 július közepétől az épület minden hétvégén 11.00-18.00 óra között látogatható. Augusztustól egy történelmi témájú szabadulószobával is várjuk a látogatókat. Ezzel az új programlehetőséggel olyan érdeklődőket is be tudunk vonzani, akik másképp nem látogatnák meg a kastélyt, és nem hallottak volna a nemesek 1949-es kitelepítéséről.
Az egyesület szakemberei partnereivel együtt a kastély felújítási terveinek az elkészítését segítik, előkészítve a különböző pályázatok anyagát. A kastély tulajdonosai Hargita Megye Tanácsától 2019-ben 45000 lejt, 2020-ban 30000 lejt kaptak. A Román Kulturális Minisztérium Műemlékek Bélyege nevű pályázatán 124897 lejt sikerült lehívni az Urmánczy-kastély megvalosítási terveire (DALI). Ez az első, de nagyon fontos lépés a felújítás felé, ezzel lehet majd további uniós, vagy norvég alapos felújítási pénzekre pályázni.
Célunk a kastély népszerűsítése. A Positive Transylvania Egyesület a fenntartója kastély internetes, Facebook és Instagram oldalainak. Az internetes oldal létrejöttét Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Támogatóink

Partnereink

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
HU