Skip to content Skip to footer
34035372_1818556318207447_2902487883015258112_o

Misszió, célkitűzések

A Positive Transylvania Egyesületet az Urmánczy-kastély tulajdonosai 2017-ben hozták létre, elsősorban a kastély fenntartásának, hasznosításának az elősegítésére. Szélesebb célunk az erdélyi értékek, s az Erdéllyel kapcsolatos pozitív szemlélet népszerűsítése.

Csapatunk

Szabó Tekla Katalin

elnök, művészettörténész

Ambrus Dorottya

kiemelt önkéntes, magyartanár

Kovács Izabella

egyetemi hallgató, kiemelt önkéntes

A maroshévízi melegvizű források és fürdők útja projekt

A projekt célja Maroshévíz természeti kincseinek bemutatása és turisztikai hasznosítása. A melegvizű források útja összeköti az Urmánczy fürdő körüli kevésbé ismert ásványvíz forrásokat a történelmi Bánffy fürdőteleppel. Az egykori fürdőéletet és a vizek összetételét kihelyezett információs táblákkal és vezetett sétákkal ismertetjük. A projekt Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósul meg. A Facebook oldal fenntartója a Positive Transylvania Egyesület.

Az európai kulturális örökség napjai

A maroshévízi családi kastélynapot az Európai Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva, 2021 őszén negyedik alkalommal szerveztük meg. Az esemény célja a kulturális örökség bemutatása, különös tekintettel az eddig a közösség életében kevés szerepet játszó Urmánczy-kastélyra. Egyesületünk minden korosztály érdeklődési igényeinek megpróbál eleget tenni, a közönséget elsősorban gyerekprogramokkal szólítjuk meg a helyi iskolákat is bevonva. A hagyományossá vált, a meleg vizű forrásokhoz vezető kerékpáros kirándulás sem maradt el. Szeptember 19-én a kastélyban, illetve annak kertjében helyi termékek vásárával, kerekasztal-beszélgetéssel, vezetett sétákkal, bábszínházzal, gyerekeknek szóló játékokkal, képzőművészeti kiállítással, valamint természetes parfümkészítő workshoppal vártuk az érdeklődőket. A napot gitárkoncert és egy különleges esti csoportos szabadulószobás játék zárta. Főtámogató: Maroshévíz Önkormányzata

Az Urmánczy-kastély fenntartása, felújítása

A Positive Transylvania Egyesület legnagyobb projektje az Urmánczy-kastély felújításának elősegítése. Egyesületünk önkénteseinek hála 2020 július közepétől az épület minden hétvégén 11.00-18.00 óra között látogatható. Augusztustól egy történelmi témájú szabadulószobával is várjuk a látogatókat. Ezzel az új programlehetőséggel olyan érdeklődőket is be tudunk vonzani, akik másképp nem látogatnák meg a kastélyt, és nem hallottak volna a nemesek 1949-es kitelepítéséről.
Az egyesület szakemberei partnereivel együtt a kastély felújítási terveinek az elkészítését segítik, előkészítve a különböző pályázatok anyagát. A kastély tulajdonosai Hargita Megye Tanácsától 2019-ben 45000 lejt, 2020-ban 30000 lejt kaptak. A Román Kulturális Minisztérium Műemlékek Bélyege nevű pályázatán 124897 lejt sikerült lehívni az Urmánczy-kastély megvalosítási terveire (DALI). Ez az első, de nagyon fontos lépés a felújítás felé, ezzel lehet majd további uniós, vagy norvég alapos felújítási pénzekre pályázni.
Célunk a kastély népszerűsítése. A Positive Transylvania Egyesület a fenntartója kastély internetes, Facebook és Instagram oldalainak. Az internetes oldal létrejöttét Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Támogatóink

Partnereink

Urmánczy Castle
HU