Skip to content Skip to footer

Oraşul situat la altitudinea de 664 de metri, are o climă foarte plăcută vara, cu seri răcoroase. Atracţia turistică este dată de cele două băi cu apă termală şi munţii din împrejurimi. Pârtia de schi este foarte căutată pentru stratul de zăpadă care este mai rezistentă decât la celelalte pârtii din zonă. Patrimoniul construit a fost foarte afectat de comunism, centrul vechi a fost demolat, dar şi aşa au rămas câteva obiective arhitecturale care merită văzute. Aici este singurul castel secesionist din Transilvania (monument istoric de categoria B), puteți vizita cascada de apă termală sau podul acoperit, alte două rarități. Zona Toplița are trei mănăstiri foarte căutate de turiști.

Staţiunea Banffy

De la sfârşitul secolului XIX a fost principala atracţie turistică a oraşului. Situată pe partea stângă a râului Mureş, a fost cândva domeniul familiei Bánffy. După revoluţie staţiunea a pierdut din faima de odinioară. Reabilitarea staţiunii a ȋnceput deja, ştrandul vechi cu apă asemănătoare ștrandului Urmanczy, a fost recent renovat. Bazinul are 30 metri lungime. Lângă ștrandul vechi a fost construit un mic centru de wellnes, Băile Banffy Toplița. A fost dotat cu mai multe saune și o sală de sport. Bazinele momentan nu folosesc apă minerală. Actuala staţiune de interes local Băile Banffy-Toplița cuprinde aproape tot centrul orașului, băile cât și castelul Urmánczy.

Ștrandul Urmánczy

Ștrandul Urmánczy este o mică oază în centrul oraşului Topliţa (jud. Harghita), la câţiva paşi de gară. E situat pe malul drept al Mureşului, la o altitudine de 650 de metri și oferă vedere spre munţii Călimani, vârful Tarniţa. Este alimentat de izvoare de apă minerală, cu temperatura de 26 de grade la sursă. Ștrandul Urmánczy are piscina de mărime olimpică mare (50×20 m), singura de acest fel din zonă. O raritate adevărată e bazinul mic (1,40 m adâncime) cu izvoare naturale ce încălzesc ușor pietrele rotunde de pe fund. Copiii se pot bucura de două piscine: una semicirculară pentru bebeluşi şi una un pic mai adâncă pentru copii mai mari.

Podul acoperit

Podul acoperit se află la aproximativ 2,5 km, de centrul orașului, în apropierea cimitirului catolic. Urmând drumul spre Gheorgheni, orice stradă din dreapta va duce acolo. Podul de lemn traversează râul Mureș la atitudinea de 667 metri, într-un cadru pitoresc. A fost construit în a doua jumătate a secolului al 19-lea și cândva a legat pământurile familiei Urmánczy. În Transilvania au fost mai multe poduri acoperite din lemn, dar majoritatea lor distrusă. Cunoaștem doar trei astfel de poduri la Gheorgheni și lângă Coșbuc (Butoi) în județul Bistrița. Aveau și un rol comunitar: pe timp de ploaie, oamenii care lucrau în câmpurile din apropiere se adăposteau aici, aducând și căruțele încărcate cu fân.

Mănăstirea Sfântul Ilie Proorocul

Biserica din lemn a fost construită în anul 1847 la Stânceni şi a fost adusă la Topliţa în anul 1910 fiind ctitorie a primului Patriarh al României, Miron Cristea, născut în Topliţa (1868). Mănăstirea s-a dezvoltat cu timpul, fiind astăzi un loc foarte căutat de credincioşii care vin în număr mare, mai ales cu ocazia hramului mănăstirii. Muzeul Mănăstirii “Sfântul Prooroc Ilie” adăpostește o expoziţie permanentă cu icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn, o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă, cărţi religioase ortodoxe şi obiecte liturgice. Este monument istoric de categoria A.

Mănăstirea Doamnei

Este cea mai veche mănăstire din zona Topliței. Data construirii nu este sigură, se crede că a fost ctitorită de doamna Safta, soţia domnitorului Moldovei Gheorghe Ştefan (1653-1658). Inscripţia aflată deasupra uşii bisericii însă ne spune că mănăstirea a fost finalizată în anul 1710. Este monument istoric de categoria A.

Cascada de apă termală

Aproape de centru, pe malul stâng al Mureşului, lângă calea ferată, găsim o comoară a naturii fără pereche: cascadă de apă termală. Apele care alimentează băile Banffy se varsă aici în râul Mureş cu o cădere de aproximativ zece metri. Cascada de calcar are o floră aparte iar debitul este variabil depinzând de programul ştrandului din apropiere. Este declarată monument al naturii, arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.

Pârtia de schi, herghelia Baciu

Pe podișul deasupra stațiunii Banffy, mai departe de oraș, la 850 de metri înălțime găsim pensiunea Baciu cu vedere impresionantă asupra munților Călimani și a orașului Toplița. Pe timp de vară puteți călări, iarna vă așteapta pârtiile de schi.
http://pensiuneabaciu.com

Ciupercile cu coloape

Pe valea Măgheruşului în amonte patru ore pe jos sau cu bicicleta ajungem la aceste formaţiuni vulcanice spectaculoase.

Altar cu belvedere vârful Tarniţa

Din acest punct cu belvedere avem o vedere panoramică asupra Văii Mureșului. Din bazaltul exploatat din cariera din acest munte, printre multe altele s-a construit şi castelul Urmanczy. Numele de Via lui Banffy vine de la o serbare a recoltei: cum vița-de-vie nu creşte pe aceste meleaguri, oamenii au agăţat ciorchini de struguri pe brazi.

Lacul Iezer, Răchitiş, Vf. Pietrosul

Munţii Călimani reprezintă zona muntoasă cea mai bine prezervată din Transilvania. Aici găsim foarte puţine construcţii. Din trecere putem admira coloanele de bazalt şi izvoarele cu conţinut de sulf. Pitorescul lac Iezer se află sub vârful Răchitiş (2021 m). Cel mai frumos este la sfârşit de iunie când rododendronul dă o culoare de cyclamen peisajului. Aici se găseşte şi graniţa milenară între Vârful Negoiul Românesc şi Negoiul Unguresc (2084 m). De aici se poate vedea întregul crater vulcanic. Negoiul Românesc a devenit victima exploatării de suprafaţă a sulfului, astfel că din depărtare pare o piramidă portocalie plutitoare. Vârful Pietrosul (2100 m) se poate cuceri escaladând Negoiul Unguresc.

Trasee cicloturistice

În zona Topliței sunt patru trasee cicloturistice locale:

Topliţa – Gălăuţaş, Lungime traseu: 10.9 km, grad de dificultate: Mediu
Topliţa – Călimani, Lungime traseu: 40 km, grad de dificultate: Dificil
Topliţa – Călimănel, Lungime traseu: 20.3 km, grad de dificultate: Dificil
Topliţa – Tarniţa, Lungime traseu: 12.5 km, grad de dificultate: Dificil
Topliţa–Măgheruş–Bătrâna, Lungime traseu: 22 km, grad de dificultate: Dificil

http://www.salvamontharghita.ro/salvamont-harghita/ro/hu

Urmánczy Castle
RO